Botte leugen

Lang geleden

Het is al weer een paar maanden geleden dat ik iets over of naar aanleiding van Frontaal Naakt schreef. Ik lees het blog zelf ook niet regelmatig, hoogstens kijk ik eens per twee weken of zo nog eens of er iets interessants staat.

Vandaag was het weer zo ver.

Best gezellig

Ik las het stuk Een zorgeloze zomerzondag.

Best een gezellig stuk, prettig om te lezen. Het gaat over een bezoek aan de binnenstad van Den Haag. Peter Breedveld is sowieso vaak het beste op dreef in zijn reisverslagen. Ondanks de korte afstand mag je dit wel zo opvatten, vind ik, als een reisverhaal.

Niet slim om met de auto te gaan en dan te klagen over de parkeerkosten. Peter Breedveld woont naar verluidt in een voorstad van Den Haag. Dan lijkt mij tram of bus, of inderdaad de fiets, een geschikter vervoermiddel. Ik mag zelf graag autorijden, alles op z’n tijd, maar binnensteden bezoek ik principieel alleen zonder auto, omdat dat gewoon zo veel prettiger is.

Maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.

Vasten

Wat ik ook een beetje raar vind, is de nadruk die in het stuk ligt op eten en het kopen daarvan. Ook het feit dat Peter Breedveld wel eet terwijl Hassnae Bouazza, zo lees ik, de Ramadan in acht neemt, stoort me. Net als Peter ben ik geen moslim, ik zou dat ook nooit worden, maar als ik een islamitische vriendin had die vastte, zou ik uit solidariteit overdag niet in haar bijzijn eten. Wel als ze er niet bij was.

Maar ook dat moet iedereen uiteraard helemaal zelf weten.

Niet helemaal vergelijkbare andere situatie: ik ben zelf geen belijdend vegetariër, maar ik eet wel thuis vrijwel nooit vlees.

Ontsierd

Mijn idyllische leeservaring werd echter wreed verstoord, toen ik dit las:

Op Twitter zag ik de adjunct-hoofdredacteur van het christelijke dagblad Trouw heilig verontwaardigd twitteren over racisme in Italië. Ik werd daar ontzettend kwaad om. Zo kwaad, dat het mijn humeur totaal verpestte. In bed probeerde ik mijn gedachten te verzetten met een stripboek, maar ik bleef maar aan Trouw denken, dat Hassnae en mij wegzette als ‘duistere krachten van het internet’, omdat wij stelling nemen tegen racisten, terwijl het die racisten uitriep tot erfgenamen van Spinoza.

Wat een botte, gore, smerige leugen is dat van Peter Breedveld!!

Het stuk in Trouw waaraan hij refereert (natuurlijk zonder link, zodat we niet te makkelijk kunnen kijken of het wel klopt) was geschreven door Elma Drayer en het staat hier. Het verwees (ook zonder link, tja, papieren kranten?) terug naar haar stuk van een week eerder: Het taboe op Jodenhaat is verdwenen. (In geen van beide stukken zie ik overigens de naam Spinoza, maar misschien kijk ik eroverheen of stond die ergens anders.)

Ik schreef zelf twee genuanceerde stukken naar aanleiding van het Trouw-artikel van 7 maart 2013.

Wat er ook te zeggen valt van dat blogartikel van Elma Drayer, vaststaat (voor mij wel, in elk geval) dat de kritiek erin op Peter Breedveld en Hassnae Bouazza er NIET stond “omdat [zij] stelling nemen tegen racisten”.

Dat is duidelijk zichtbaar en objectief vaststelbaar niet waar, en dus een botte leugen van Peter Breedveld.

Zelfinzicht

Ik citeer Peter Breedveld verder:

Ik wou dat ik nog in God geloofde, net als vroeger, als kind. Ik zou Hem vragen me te verlossen van mijn woede. Te verlossen van mijn wrok en mijn angst en mijn wantrouwen. Ik wil deze persoon niet zijn, ik wil niet van binnen worden opgevreten. Ik wil mijn onbevangenheid terug. Ik wil rechtvaardigheid. Ik vind niet dat racistisch tuig het recht heeft mijn leven te verpesten.

Misschien zou het helpen, Peter Breedveld, als je gewoon eens eerlijk en oprecht zou proberen te zijn. Als je durfde inzien dat je geen halfgod bent, maar een feilbaar mens, iemand die net als iedereen fouten kan maken.

Als je durfde inzien dat je fouten kunt maken, dan zou je ook terechte kritiek onder ogen durven zien en kunnen verdragen. Dan zou je die kritiek tot je door laten dringen en overwegen of er misschien gedeeltelijk iets in kan zitten waar je iets aan hebt, waar je iets van kunt leren.

Dat is niet gemakkelijk, dat weet ik zelf ook maar al te goed. Maar het kan wel. En het moet ook.

Aanmoediging

Het zou ook helpen als je niet alleen maar kritiekloze fans om je heen zou verdragen, maar ook mensen toeliet met welwillende kritiek, en die niet standaard blokkeerde en wegblufte.


Naschrift 4 augustus 2013

Hup, gewoon nog een keer, wat maakt het uit joh? Citaat uit Kutturkjes:

Mijn geliefde Hassnae wordt al jaren bedreigd en uitgescholden vanwege haar mening, of eigenlijk alleen maar vanwege het feit dat ze Marokkaan, moslim én vrouw is, [...]. Het christelijke dagblad Trouw doet zelfs met de schelders en lasteraars mee.
   
Want ze is maar een kut-Marokkaan. [...]

Geen integer mens, deze Peter Breedveld. Hij kan niet tegen kritiek en vind het geen probleem dan maar demagogisch te gaan verdraaien en liegen.

Want al deze beweerde motieven zaten overduidelijk NIET achter dat wederom niet genoemde maar natuurlijk wel bedoelde Trouw-artikel van Elma Drayer.

Zie ook Frontaal Naakt leeft! van 27 april, dat ook al getuigde van een schrijnend gebrek aan zelfreflectie en zelfinzicht.