Winstvrijstelling

Dit is een reactie op een artikel van een FNV-vakbond, over een winstvrijstelling voor kleine ondernemers, die de nieuwe regering (Balkenende IV) wil gaan invoeren.

Hoewel ik zelf een kleine ondernemer ben, ben ik hier helemaal niet blij mee. Ten eerste is elke belastingverlaging in wezen een sigaar uit eigen doos, omdat deze altijd gecompenseerd moet worden door:

Maar erger vind ik de nodeloze extra complexiteit. Er zijn immers al de ondernemersvrijstellingen. Waarom dan weer DAARNAAST een andere regeling, in plaats van gewoon het bestaande bedrag iets op te trekken?

Er zijn dan straks dus vier verschillende mechanismen:

Waarom niet gewoon EEN regeling? Waarom willen politici alles altijd steeds ingewikkelder maken, in plaats van eenvoudig en helder? De belastingdienst heeft de laatste jaren al steeds meer taken gekregen en is daardoor al overbelast.

Of gaat het hier om populisme, kiezersbedrog, stemmen trekken met leuke dingen voor de mensen? Ik denk van wel. Ik vind dat de Tweede Kamer dergelijke onzinmaatregelen moet blokkeren. En anders in elk geval de Eerste Kamer.