Wilders moet dimmen

Uitspraak

Ik vind dat Wilders uit de Tweede Kamer gezet moet worden.

Dat is een onzinnige uitspraak van mij, omdat hij een gekozen volksvertegenwoordiger is. Maar ik vind de uitspraak van Wilders zelf, volgens diverse ochtendkranten:

dat de koningin uit de regering gezet moet worden, net zo onzinnig.

Ruimte

Het kleine beetje invloed dat het staatshoofd heeft, vooral tijdens kabinetsformaties, doordat ze deel uitmaakt van de regering, gun ik haar. Die rol heeft overigens niets te maken met de traditie van de kersttoespraak, dus is het idee van Wilders, om naar aanleiding van de toespraak van dit jaar de grondwet te wijzigen, onzinnig.

De jaarlijkse troonrede wordt voor de koningin geschreven door de minister-president. Het kleine beetje ruimte dat de koningin daarnaast heeft in de jaarlijkse kertstoespraak, waarin ze iets van een eigen visie kan laten doorklinken, gun ik haar ook.

Kritisch

Ook ik ben kritisch tegenover de islam en ik roep op tot waakzaamheid. Ik verwijs hiervoor graag naar de site van arabist Hans Jansen. Hij weet er veel van, kan het goed verwoorden en hij is belezen. Belangrijk is dat hij ook en vooral oorspronkelijke bronnen in het Arabisch leest.

Ik ben voor godsdienstvrijheid en vind tevens dat alle aanhangers van welke religie dan ook zich aan de wet moeten houden. Wie dat niet doet, moet vervolgd worden voor strafbare feiten, en als de rechter die bewezen acht, bestraft. Waar religieuze opvattingen zich tegen de rechtsorde verzetten, gaat rechtsorde boven religie. Verder is de vrijheid van religie onbeperkt.

Opvatting

Wat Hans Jansen van de opvattingen van Geert Wilders vindt, weet ik niet. Wat ik er zelf van vind, weet ik wel: Geert Wilders pakt het verkeerd aan. Hij moet dimmen.


PS

De ophef die eerder dit jaar gemaakt werd over de uitspraak van prinses Máxima, dat ze de Nederlandse identiteit niet had kunnen vinden, vind ik beschamend. Ze had namelijk volkomen gelijk.

Er heerst tegenwoordig in Nederland een sfeer waarin verscheidenheid verdacht gevonden wordt. Dat komt vooral uit de hoek van Wilders en zijn aanhangers. Ik ben tegen die denkwijze. Ik wil mezelf zijn en niet zoals anderen. Daarom gun ik anderen ook dat recht.