Nu al!

Het besef dringt door

Vanmorgen in het nieuws: met ingang van vandaag kunnen ook minderjarige mbo-studenten (die dus nog geen 18 jaar zijn; mbo = middelbaar beroepsonderwijs) als onderdeel van hun studie­financiering een ov-jaarkaart krijgen, zodat ze onbeperkt met trein, tram, metro en bus tussen hun woonplaats en hun studieplaats kunnen reizen.

Politici zijn echt zo snel!

Via mensen die ik goed ken – om privacyredenen treed ik niet in details – weet ik dat precies hetzelfde probleem nog maar 16 jaar geleden speelde met het hbo (hoger beroepsonderwijs). Wie nog geen 18 was, kon wel studiefinanciering krijgen maar geen ov-kaart. Of niet eens geen studiefinanciering, dat weet ik niet meer precies.

Het is later wel goed gekomen, eerst via een uitzonderingsregel, staat me bij. Later definitief. Het was voor de wereldvreemde politici en ambtenaren heel lastig voor te stellen dat iemand bijvoorbeeld de havo deed, en nog maar 17 of zelfs even nog maar 16 was, en toch al naar bijvoorbeeld de hts (hogere technische school) zou gaan. Echt heel raar, je verzint het niet.

Positief

Ik weet nog goed dat ene Mark Rutte, in die tijd staatssecretaris van Onderwijs (klopt dat? ja dus) op tv glashard ontkende dat er problemen waren, of kortgeleden geweest waren, terwijl ik toch echt uit eigen ervaring (o nee, ik zou de privacy respecteren) zeker wist dat er wél een reëel probleem was dat nog maar net of half was opgelost of we hadden een toezegging dat het binnenkort in orde zou worden gemaakt.

Toen al dacht ik wat ik nu ook nog wel eens denk: Mark Rutte, inmiddels minister-president, is een aardige, gezellige man, met een aanstekelijk enthousiasme, met een aanpakkersmentaliteit. Hij roept een sfeer op van ‘niet moeilijk doen, problemen zijn er om opgelost te worden’.

Dat is prettig en dat is positief, alleen moet dat idee van ‘geen doemdenken’ niet ontaarden in het keihard ontkennen van problemen die er aantoonbaar wel zijn. In elk geval toen was dat wat Mark Rutte deed.

Vinger aan de pols

Goed, uiteindelijk komt het goed, politici houden voeling met de maatschappij, pakken problemen op, en bedenken en imple­menteren oplossingen. In dit geval is het na 16 jaar eindelijk tot ze doorgedrongen dat niet alleen bij het opleidingspad havo-hbo, maar ook in het geval van mbo het helemaal niet zo uitzonderlijk en onwaarschijnlijk is dat studenten, pubers nog, al na hun 17e, 16e of zelfs een stukje na hun 15e levensjaar aan zo’n studie beginnen.

Hoera! Applaus!


Copyright © 2017 van R. Harmsen, alle rechten voorbehouden.