Elke dag zo’n glimlach

8 januari 2012 (vertaald uit het Engels op )

Youtube

Youtube is een goudmijn voor iedereen die van muziek houdt. In tijden van weleer moesten we in een platenwinkel steeds een paar nummers beluisteren, in de hoop tegen dat ene meesterwerk op te lopen. Tegenwoordig kun je dit thuis op de computer doen, zonder beperkingen. Ben je eenmaal begonnen, dan volg je gewoon de suggesties.

Ik ontdekte Youtube als muziekzoekgereedschap op 17 maart 2007. Sindsdien heb ik al heel wat muzikale ontdekkings- en herontdekkingsreizen gemaakt. Veel van die virtuele tochten voerden door Brazilië.

Roberta Sá

Op 5 december 2009 vond ik deze twee nummers van de zangeres Roberta Sá: Mais Alguém (‘Iemand anders’) en Cicatrizes (‘Littekens’).

Vandaag vond ik bij toeval nog een stuk dat zij zingt, samen met een van mijn muzikale helden, Chico Buarque de Holanda: Mambembe. Het nummer is geschreven door Moreno Veloso en Quito Ribeiro.

De video komt van een dvd genaamd “Pra se Ter Alegria” (‘Om blij te worden’). Op Youtube staat ook deze video met hetzelfde nummer en nog twee andere:

(Ik weet niet of die Youtube-uploads wel legaal zijn. Mochten ze ooit verwijderd worden vanwege het auteursrecht, dan is de originele dvd hopelijk nog wel ergens verkrijgbaar.)

Dit is een Youtube-mix van de muziek van Roberta Sá.

Glimlachen

Goed, tot zover over de muziek. Waar ik eigenlijk over wilde schrijven is dit: het leven is kort en niet altijd even makkelijk. Schijnbaar kleine dingen kunnen ons opbeuren en het leven mooier maken. Hier zien we een voorbeeld: die glimlachen van Roberta Sá in de video Mambembe.

Zelfs als ze lelijk was, wat duidelijk niet het geval is, zou één zo’n lach een grijze dag tot een feest kunnen maken. Daarom zeg ik: vergeet niet zo vaak mogelijk naar elkaar te glimlachen.