Vegakaas

Iets voor 12 november at ik, blijkens Twitter – wat ik overigens weiger X te noemen, wat een onzin! – vegetarische plakjes kaas, gekocht bij de Plus-Supermarkt bij ons in de buurt. Recenter ook vegetarische komijnekaas van de Albert Heijn.

Bevinding: allebei zelfs iets lekkerder dan echte kaas. Technisch zeer geslaagd. Echte kaas is vanaf nu dus overbodig. De plakken zijn alleen iets minder buigbaar dan echte jonge kaas. Als je de vegaplakken oprolt, breken ze, bij echte kaas krijg je een rolletje. Maar hoe belangrijk is dat? Niet.

Bij de AH, van hun merk Terra, staat er expliciet op dat het veganistisch is, niet alleen vegetarisch. Die van de Plus is dat waarschijnlijk ook, maar ik heb de verpakking al weg­gegooid – bij het PMD-afval, uiteraard, plastic verpakkingen, metaal (blik) en drink­pakken – dus ik kan het niet meer nakijken.

De belangrijkste ingrediënten zijn aardappelen en kokosolie. Allebei producten die ik vol­strekt niet kan rijmen met kaas. Maar dat kan kennelijk wel, technisch. Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan.

“Alternatief voor komijnkaas”, zetten ze er bij het merk Terra van AH op. Ik zou denken “komijnekaas”, en de Taalunie is dat met me eens. Komijnkaas bestaat niet, het komijn­zaad dat erin zit wel.

Ik zeg hier ten huize voor de grap vaak Khomeiny-kaas, maar dat slaat natuurlijk echt helemaal nergens op.


Zie ook Vlees gaat er helemaal uit, uit 2019.


Copyright ©2023 van R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved