Papierloos bankieren

Idee 23 mei 2014 en 27 sep 2014, tekst

Hoe minder hoe beter

Na het er mogelijk grotendeels nooit gekomen (ik kom zelden meer in zulke ruimten) papierloze kantoor (paperless office) rukt nu ook het papierloos bankieren (paperless banking) onstuitbaar op.

De ASN Bank schreef in 2014 hierover in het septembernummer van haar klantenmagazine “ideaal”. Het gaat om de editie met op het voorblad de actrice Aniek Pheifer. Op bladzijde 26 staat in het artikel “Bankier met minder papier” te lezen:

Hoe minder bomen er gekapt worden voor de papierproductie, hoe beter. Ze denken we er zelf ook over. Minder papier gebruiken is dan ook een van onze doelstellingen op duurzaamheidsgebied.

Dus zeker geen twee

Daar valt nog wel iets op af te dingen. De ASN Bank stuurt namelijk vaak niet één, maar twee afschriften! En die zijn naar mijn mening dan ook nog niet erg duidelijk en weinig informatief.

Het dubbele melden komt voor bij de rekeningen van het type “Optimaalbeleggen”. Dat is een soort spaarrekening – want er wordt rente op vergoed, net als bij Ideaalsparen – die mede dient als voorportaal voor de beleggingsfondsen die de ASN Bank aanbiedt, zoals daar zijn het ASN Duurzaam Aandelenfonds, ASN Duurzaam Obligatiefonds, ASN Duurzaam Mixfonds, ASN Milieu & Waterfonds, ASN Duurzaam Small & Midcapfonds, ASN Groenprojectenfonds en het ASN-Novib Microkredietfonds. Elk met een eigen karakter en risicoprofiel.

Het jammere van zo’n rekening Optimaalbeleggen is nu, dat van elke transactie in een aparte envelop apart zowel een effectennota wordt verzonden (die eruitziet als een bankafschrift) als ook nog eens een rekeningoverzicht.

Dat geldt ook als de transactie niet rechtstreeks met effecten te maken heeft. Voorbeelden zijn: een bijboeking van of naar een andere bankrekening, een rentebijschrijving, een automatisch herbelegde dividenduitkering en, sinds beleggingsfondsen verplicht zijn de in rekening gebrachte kosten transparanter te maken, ook elk kwartaal de servicekosten.

Twee wat ik als klant ervaar als rekeningafschriften, voor maar één transactie. Waarom niet gewoon één keer, met alle info erop? Want die effectennota’s zijn soms erg vaag en onduidelijk.

Stort je bijvoorbeeld geld op je eigen Optimaalbeleggen-rekening, vanaf een rekening bij een andere bank, dan krijg je een effectennota met als enige omschrijving “Overboeking geld”. Waar dat geld vandaan komt of heen gegaan is (bij/af staat wel vermeld), dat staat er niet bij. Een begin- en eindsaldo ontbreekt ook, het enige bedrag is dat van die overboeking.

Een dag eerder, later of tegelijk komt er dan ook een echt dagafschrift, waarop al die informatie wel vermeld staat. Dat betekent dat die hele effectennota overbodig was. Liever niet sturen dus, zeg ik als milieubewuste klant, die tevens van een zo eenvoudig mogelijke administratie houdt.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is, dat de afschriften uitschakelbaar zijn, of te beperken van “voor elke transactie” naar wekelijks, maandelijks, jaarlijks e.d. Voor de betaal- en spaarrekeningen kan dat in Online Bankieren met een aanvinkvakje, voor de beleggingsrekeningen komt er een mailtje aan te pas.

Maar dan moet je je wel eerst even aanmelden voor Online Bankieren, natuurlijk. Dat had ik eerder niet gedaan omdat ik toch weinig met die rekeningen deed en dan kon het ook wel met een formuliertje of telefonisch. Het aanmelden loopt soepel, al is er begrijpelijkerwijze wel een procedure voor met diverse stappen. Dat is uiteraard voor de veiligheid, ter voorkoming van identiteitsfraude of ander misbruik, dus ook in het belang van de rekeninghouder. Gewoon even doorlópen dus.

Via Online Bankieren kun je, zoals voor de hand ligt, diverse afschriften en waardestaten zelf downloaden (PDF) en desgewenst opslaan, back-uppen en uitprinten. Of niet, of niet allemaal of minder vaak. Net wat je wilt.

Tja

Kortom, dit was weer een van die vele zinloze stukjes van mij, waarin ik andere mensen bekritiseer, terwijl het allemaal gewoon mijn eigen domme schuld was.


Copyright ©2015 van R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved