De trend gekeerd

Gezien

Weet je hoe we het gaan noemen? Loyander!

(Ik citeer niet letterlijk, maar uit mijn geheugen.)

Volgende beeld: een misprijzend kijkende directie, die het voorstel van het reclamebureau niet overneemt. Het bedrijf blijft gewoon Klaverblad, zoals ze naar eigen zeggen al sinds 1850 heten.

Dat was in een reclamespotje dat ik gisteravond zag. Ik had nog nooit van Klaverblad gehoord, maar dat maakt niet uit. Ze doen iets in verzekeringen, geloof ik.

Namen

Ik had de namen goed onthouden, kijk maar: Klaverblad.nl en Loyander.nl.

Waar het om gaat

Waar het om gaat, is dat de trend gekeerd is. In het zakenleven is die gekte nu kennelijk een beetje voorbij, waarvolgens je elke drie maanden je website moet vernieuwen, je je elke drie jaar een andere bedrijfsnaam moet aanmeten en een nieuw merk in de markt moet zetten.

Gewoon iets doen en dat goed doen, dan komt en blijft het succes wel. Ofwel perfect geformuleerd, zodat het bedrijf Klaverblad deed:

Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.

Ik roep er al jaren toe op om namen gewoon zo te laten als ze zijn, zoals op 16 mei 2008, toen ik het dom vond dat Casema zo nodig Ziggo moest gaan heten. Later volgden vele andere bedrijven hun verkeerde voorbeeld.

Maar nu vindt mijn oproep tot rust en behoud van het goede toch weerklank. Ze zullen het idee weliswaar wel niet van mij hebben, maar dat geeft niet. Het gaat om de verstandige aanpak, om het afwijzen van de waan van de dag.

Wat nieuw en modieus is, is niet alleen daarom ook beter!


Copyright © 2013 van R. Harmsen.