Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Overigens zit in de Windows-variant van ISO-8859-1, codepage 1252 geheten, wel een hoofdletter Ÿ, in het eigenlijk voor stuurtekens bedoelde blok, op positie hex 9f.

Volkomen zinloos, want was het nut van de ˇ al twijfelachtig, de hoofdletter Ÿ wordt helemaal nergens en door niemand gebruikt. Behalve raadselachtig in uit het Russisch vertaalde boeken, dus, blijkt.

Waarom?

Geen idee.

OCR?

Hoe wordt nh tot Y met puntjes?


Er moet een handeling zijn, iemand moet dat misleiden gedaan hebben. Klopt hier: de Amerikanen deden het – althans in de indirect (ik de NOS en de NOS de BBC) geciteerde visie van premier Maliki.

Dat hij zich voelt misleid


PS. De crux zit in de anonimiteit, zit ’m in de anonimiteit, schuilt in de anonimiteit. Maar niet: “schuilt ’m in de anonimiteit”.

De clou is de crux


‘Plasticzak’ is een samenstelling. Die samenstelling is een zelfstandig naamwoord dat is opgebouwd, is samengesteld, uit twee andere zelfstandige naamwoorden: ‘plastic’ en ‘zak’. Een plasticzak is een zak waar plastic in moet, een zak om plastic mee te verzamelen en in te zamelen.

Volgens de Nederlandse spellingsregels schrijven we (net als in het Duits, maar anders dan in het Engels) samenstellingen aan elkaar.

Plasticzakken


Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe Micha Kat research pleegt, namelijk niet of nauwelijks. Hij zoekt niet naar kennis en waarheid, maar gaat uit van vaststaande denkbeelden.

Onafhankelijke journalistiek

In zijn situatie geeft dat ook niet, want Micha Kat hoeft geen research te plegen, omdat hij alleen maar de agenda hoeft te dienen van zijn opdrachtgevers, de familie Poot.

Op de brandstapel


Met de volgorde ‘is beschadigd’ staat er namelijk (als je het heel letterlijk neemt, bijna autistisch, wat – dat begrijp ik ook wel – is de praktijk natuurlijk niemand doet) iets dat niet bedoeld is en dat zelfs ronduit gevaarlijk is.

Oorzaak onbekend, hoef niks te doen


Toen we deze foto’s maakten van de stuwdam van Lindoso in het noordoostelijke puntje van noordwest Portugal (klinkt raar, wat ik nu zeg, maar het klopt wel, behalve dat er twee van zulke puntjes zijn, het andere bij Castro Laboreiro) kenden we die stuwdam al van het programma, toen gepresenteerd door Angela Groothuizen.

De mol is iemand anders


Wie de rechterhand omhoogsteekt, met open handpalm, of de begroete persoon de open, lege rechterhand toesteekt om die te drukken, laat zien dat in die hand geen wapen zit. De groeter nadert dus met vreedzame bedoelingen. Reageert de ander met hetzelfde gebaar, dan zijn er wederzijds geen vijandige intenties en kan de ontmoeting, bespreking, onderhandeling, handelstransactie of wat het ook gaat worden, in vrede plaatsvinden.

Geen handdruk: neerbuigend?


Er schijnen trouwens ook etnische OekraÔners te zijn die toch vooral Russisch spreken. Zelf kan ik het verschil horen noch zien, dus waar gŠŠt het allemaal over? Is dat een burgeroorlog waard?

Vulloozoo


En wie is dŠt?

Een bekende Nederlander, denk ik. Bekend van de bekende bekende‑Nederlandersprogramma’s.

Bekend


Je ziet, in binnen- en buitenland, wel eens van die automatische elektronische snelheidsmeters langs de weg staan, met een bord “U rijdt nu nn km/h”. Maar daar zetten ze dan NIET bij hoe hard je dan WEL mag, zodat je niet zeker weet of je wel te hard reed of dat dat ding altijd je snelheid meldt, en indien wel te hard, hoeveel je moet afremmen.

(Opmerking 2/3 mei 2014: Toen ik bijna een jaar later dit schreef, wist ik even niet meer dat ik er hier al een alinea aan gewijd had. Anders had ik wel een link geplaatst. Nu alsnog dan maar.)

Staatssecretaris: wel duidelijk


Ik zei al dat het gebruik van aliassen ook wel amusant kan zijn.

Het menselijk geheugen is niet perfect, dus iemand zou zich hiermee nog kunnen vergissen. Maar om dan meteen maar een collega-journalist (is PB journalist? Stan de Jong wel) te gaan beschuldigen van slecht werk, onbetrouwbaarheid en luiheid, alleen omdat je zelf niet meer precies weet wat je wanneer wel en niet gedaan, toegegeven of ontkend hebt – dat gaat mij dan weer net iets te ver.

Tegenspraken


Geld, eerst in de vorm van munten, is een slimme manier om de moeilijkheden van ruilhandel te overwinnen. Geld is deelbaar en combineerbaar tot elk bedrag. Geld is in te ruilen voor goederen en diensten, en goederen en diensten zijn in te ruilen voor geld.

Dat maakt geld zeer geschikt om de mismatches te overbruggen die ruilhandel onpraktisch maken, de mismatches tussen de behoeften van potentiŽle verkopers en kopers, in termen van productgrootte, producthoeveelheid, productkwaliteit.

Handelsgeld


In 1912 kon de wetgever goed schrijven!

Gerechtvaardigd


Voor hem bevatte het document de bevestiging van zijn inzichten. Ik zag er juist de bevestiging in van wat Ūk dacht te begrijpen. Dat terwijl ons beider ideeŽn diametraal tegenover elkaar staan. Het is merkwaardig dat zoiets mogelijk is. De lezer mag zelf beoordelen wie gelijk heeft.

Dakloos door eigenwijsheid (1)Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden