Parlementaire slakkenpost?

Curieus

Op maandag 19 januari 2009 om 10:55:06 GMT ontving ik een uiterst curieus mailtje, 6 seconden eerder verstuurd door postmaster bij tweedekamer puntje nl. Het bevatte o.a. deze mededeling:

This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to the following recipients failed.

       A.Rouvoet@tweedekamer.nl
       A.Wolfsen@tweedekamer.nl
       B.Dittrich@tweedekamer.nl
       H.Nawijn@tweedekamer.nl
       J.Eerdmans@tweedekamer.nl
       J.Varela@tweedekamer.nl

Ik heb er eerst een tijd naar zitten staren, daarna dacht ik dat ik heel erg in de war moest zijn geweest, omdat ik kennelijk kort geleden bij het versturen van een e-mail een heel verkeerde oude adreslijst had gebruikt.

Genoemde personen zitten (en zaten op 19-01-2009) namelijk overduidelijk niet meer in de Kamer: de heer Rouvoet is minister geworden, Wolfsen is burgemeester van Utrecht, en D66’er Dittrich keerde na de verkiezingen van 22 november 2006 niet meer terug in de Kamer. Datzelfde gold voor de partij LPF, waarvoor Nawijn, Eerdmans en Varela voorheen Kamerlid waren. (Nawijn had zich op 22 juni 2005 van de LPF afgesplitst, en Eerdmans was uit de fractie gezet wegens plannen voor een nieuwe partij, die bij de verkiezingen van 2006 echter geen zetels haalde.)

Archief

Nadat ik een beetje van de schrik bekomen was, bladerde ik verder in de ontvangen e-mail. Gelukkig stond onderaan mijn bericht aangehaald, dat dus niet aan genoemde personen afgeleverd had kunnen worden. De tijdstippen die daarbij vermeld stonden waren allemaal van 19 januari 2009, maar in de tekst verwees ik naar een artikel van mezelf, met het adres http://rudhar.com/politics/devmrdzk/20061102.htm.

De vermelding van 2006 in het adres gaf me al een hint, maar bovendien wist ik dat ik de systematiek van de bestandsnamen van die artikelen later veranderd had: ik heb een nul uit het jaar gehaald, zodat ik met volgletters eventuele artikelen van eenzelfde dag kon onderscheiden, met behoud van het naamschema 8+3 van MSDOS en Windows 3.1. Niet nodig, wel handig i.v.m. de stokoude maar prima teksteditor die ik toen nog gebruikte. Ik ben conservatief in zulke dingen.

Genoemd artikel bestaat ook nog gewoon, maar dan als
http://rudhar.com/politics/devmrdzk/2061102.htm.

Brief in een fles gevonden?

Ik ging dus eens zoeken in mijn e-mailarchief, en vond het bericht terug: ik had het verzonden op 2 november 2006 om 12.53 uur, met de titel ‘Nuancering standpunt DMZ’. Dat was dus bijna 809 dagen eerder, ofwel 2 jaar, 2 maanden en 17 dagen.

Van papieren poststukken (door sommigen spottend ‘snail mail’ of ‘slakkenpost’ genoemd, hoewel die tegenwoordig binnen Nederland meestal binnen een dag wordt bezorgd) hoor je wel eens verhalen van bezorging tientallen jaren later, maar bij e-mail?

Postmaster

Ik meldde dit voorval aan de postmaster en vroeg om een verklaring. Die e-mail werd echter door het systeem geweigerd:

   This is an automatically generated Delivery Status Notification.

   Delivery to the following recipients failed.

   Postmaster bij tweedekamer punt nl

(Adres door mij hier nu anders weergegeven dan het er echt stond, om de oogstrobotjes in de wielen te rijden.)

Dit is wel jammer, want nu zal ik dus wel nooit weten wat er gebeurd is. Is er per ongeluk een back-up teruggezet uit 2006 en heeft de huidige software geprobeerd alle nog niet verzonden mail daarin opnieuw af te leveren?

Maildump?

Of werden sowieso in die tijd al mijn mails (en die van anderen?) gewoon niet afgeleverd, maar in een soort spammersbestand gedumpt, dat nu bij vergissing alsnog normaal was verwerkt? Zou dat kunnen verklaren dat ik steeds zo weinig respons kreeg van de Tweede Kamerfracties?

Mocht dat zo zijn, dan hoop ik dat als Tweede Kamerleden via dit mailoverzicht alsnog de berichten lezen waarnaar ik daarin verwijs (erg onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit), ze ook even een blik slaan op deze lijst artikelen, omdat ze dan van het bestaan daarvan niet afwisten, daar ze al mijn e-mails daarover nooit ontvangen hebben.

Positief

Gelukkig heb ik ook aanwijzingen dat e-mails aan de Tweede Kamer wel aankomen:

Ik moet het er dus maar op houden dat het e-mailsysteem van de Tweede Kamer wel goed functioneert, en dat het hier beschrevene een incident was dat berustte op een tijdelijk probleem met de software of het systeembeheer.