Aandelengeld

Omzet en winst

De KPN (niet KPN, maar de KPN, voor mij; zonder lidwoord is Engels) heeft minder winst gemaakt, was vanmorgen in het nieuws. Het item op Radio 1 begin op 12m28s. Ik citeer André Meinema vanaf 14m12s:

[...] investeringen bijvoorbeeld in glasvezel en apparatuur, dus, eh, ja, het moet ergens vandaan komen, en dus zijn ze bij KPN ook heel erg blij dat ze nu die Duitse mobiele dochter E-Plus hebben kunnen verkopen, levert 8,5 miljard op, goed om de schuld terug te brengen, en belangrijk als cash in handen voor het doen van al die investeringen.

Goed te gebruiken

Op tijdstip 14m29s reageerde Lara Rense als volgt:

Ja, maar aan de andere kant hadden ze ook dat geld van Carlos Slim misschien wel goed kunnen gebruiken.

Dat lijkt me toch een misverstand. Bij een bedrijfsovername doet de overnemende partij een dusdanig hoog bod op de aandelen dat genoeg huidige aandeelhouders bereid zijn hun aandelen te verkopen, zodat de overnemende partij een meerderheid en dus de macht verkrijgt.

Maar dat geld gaat dan naar de aandeelhouders, niet naar het bedrijf. Dit tenzij het bedrijf nog eigen teruggekochte aandelen had of nieuwe aandelen uitbrengt. Ook was denkbaar geweest dat Carlos Slim na een eventuele overname, als die gelukt was, nieuwe investeringen in KPN had gedaan.

Maar dat moet je dan nog maar afwachten. We zullen het nooit weten omdat die overname niet doorging.

Achtergrond

Misschien vergis ik me over de gang van zaken bij zo’n bedrijfsovername. Ik heb geen bedrijfseconomie gestudeerd en zelfs nooit economie in mijn vakkenpakket gehad.

Lara Rense is de fout, als het dat is, niet kwalijk te nemen, want een presentator van een algemeen nieuwsprogramma kan niet van alle onderwerpen verstand hebben. Dan had André Meinema haar moeten corrigeren? Maar die heeft ook geen economische achtergrond, zie ik in Wikipedia. Wel ervaring als financieel redacteur-verslaggever, sinds 1995.

Hij ging in het radioprogramma op een andere manier op de afgeketste overname in. Ook interessant.