Leermoment: Starreveld

Eindelijk ben ik eens mijn werkkamer aan het opruimen.
Eindelijk de Billy-boekenkasten, al weer tweeënhalve maand geleden aangeschaft bij IKEA®, aan het inruimen. De boeken stonden, of beter lagen er al een tijd in, maar nu eens soort bij soort en netjes rechtop. In andere kastjes de oude, maar toch nog belangrijke doosjes floppy’s (voor de wat jongere lezertjes: hier uitleg) niet meer op hoge planken, maar in laden, zodat die planken vrijkomen voor passende boeken.

Al ordenend kwam ik het dikke boek tegen dat ik altijd heb beschouwd als mijn ‘most hated book ever’. Het gaat om
‘Bestuurlijke informatieverzorging’ *)
en de mede daarop gerichte
administratieve organisatie
deel 1
algemene grondslagen.

Geschreven door R.W. Starreveld. Vierhonderd en zeven gortdroge bladzijden.
(Ik heb de 1e druk uit 1979, hier een modernere uitvoering.)

Ik sloeg het weer eens open en verwachtte weer die afschuwelijke, ellenlange zinnen met hoog duh!-(al heette dat toen nog niet zo)-gehalte te zien. Niet om door te komen zo saai, triviaal en irriterend.

Maar wat bleek?: ik vind het nu interessant! Ik kon maar moeilijk de neiging onderdrukken om te blijven lezen en bladeren.

Was ik er toen te jong voor? Maar het was in 1980 en toen was ik al 24 of 25 jaar oud. Dan ben je toch geen opstandige puber meer die niks wil weten en niks boeiend vindt?

Ik deed toen in Utrecht een opleiding (met bescheiden salaris!) van negen maanden, om daarna in Zeist systeemanalist bij de Centrale Rabobank te mogen worden.

Een leermoment. Er is dus nog hoop voor studenten die ook hun studieboeken stomvervelend vinden. Later komt het goed.

Voor een deel begrijp ik wel hoe het komt. Het is moeilijk theoretische verhandelingen te bevatten over zaken die je zelf niet hebt meegemaakt. Nu ik veel meer levens- en werkervaring heb, kan ik me iets voorstellen bij wat ik lees, en dan is het opeens wel boeiend.

Iets heel anders ... Viruly.


PS Waarom bestaat dat eigenlijk niet, een leesteken dat een combinatie is van een dubbele punt en een vraagteken? Ik blijk het vaak nodig te hebben. Wat is beter, ‘:?’ of ‘?:’?


Naschrift 16 juli 2011:

Op de kaft van de editie van 1979 staat de boektitel fout gespeld, namelijk als
Bestuurlijke
Informatie
Verzorging

Informatieverzorging is een samenstelling, en die spellen we in het Nederlands aan elkaar, als één woord. Als om esthetische redenen drie delen onder elkaar komen, zou er dus een afbreekstreepje achter ‘informatie’ moeten staan:
Bestuurlijke
informatie-
verzorging.

In het boek zelf staat het gelukkig wel goed, als Bestuurlijke informatieverzorging.